Celem projektu jest stworzenie innowacyjnej oferty warsztatowej rozwijającej kompetencje osób dorosłych, seniorów i pracujących z nim w zakresie szkoleń z kompetencji kluczowych, umiejętności miękkich, cyfrowych, tworzenia treści, informacji, umiejętności społecznych i przedsiębiorczych dla osób dorosłych z niskim poziomem tych kompetencji, w tym ICT, min. z obszarów wykluczonych, poprzez dziedzictwo kulinarne. Chcemy także wypracować innowacyjny zbiór/kolaż przepisów uniwersalnych, będących efektem połączenia smaków różnych krajów i doświadczenia partnerów, dzięki któremu powstaną unikatowe, zdrowe kompozycje smakowe, wychodzące poza ramy krajów.
Tematyka warsztatów
HISZPANIA
Działania:
– budżet domowy,
– jak radzimy sobie z najniższymi dochodami,
– środki finansowe – na co i ile wydajemy najczęściej,
– ćwiczenia z kalkulacji domowego budżetu,
– wypracowanie metodologii warsztatów z zarządzania budżetem domowym,
– informacje – czego i ile najwięcej marnują nasze kraje,
– sposoby zapobiegania marnowania żywności – przykłady banków żywności, wykorzystanie ideologii „no waste” w komponowaniu i przygotowywaniu potraw,
– zapoznanie uczestników z wypiekami, ciastami, deserami z produktów tradycyjnych, regionalnych, sezonowych,
– będą wykorzystywać różne techniki, przybory przyprawy kulinarne danego kraju,
– podstawy racjonalnego i zdrowego odżywiania, higieny przyrządzania posiłków,
– poznawanie dziedzictwa kulinarnego,
– wizyty w manufakturach,
– poznawanie lokalnych i tradycyjnych produktów, przypraw, potraw, które będą wykorzystywane do tworzenia przepisów.
LITWA
Działania:
Warsztaty coachingowe z zarządzania czasem wolnym – efektywne zarządzanie czasem jako optymalne wykorzystanie go w konsekwentnym dążeniu do celu, tj. wykonanie konkretnego zadania, długofalowe działanie lub solidny odpoczynek.
Warsztaty z przetwórstwa domowego mięsa drobiowego, wieprzowego, wołowego.
Łączenie warzyw, serów, grzybów z mięsem.
Różne procesy obróbki mięsa.
Warsztaty zorganizowane i przeprowadzone przy wsparciu lokalnych Kół Gospodyń i Klubu Seniora. Poznawanie produktów regionalnych, tradycyjnych, przypraw i przepisów litewskich, które posłużą do stworzenia ostatniego elementu w zbiorze przepisów tworzonych podczas tego projektu.
Odbędą się warsztaty i dzielenie się wiedzą oraz kompetencjami z odbiorcami pośrednimi, praktykowanie rezultatów.
POLSKA
Działania:
krótki zarys historii subregionu ciechanowskiego,
przedstawione zostaną informacje dotyczące tradycji kulinarnych, najczęściej spożywanych potraw. rodzaj i ilości produkcji rolnej oraz przemysłu spożywczego jaki działa na terenie objętym projektem. czym jest produkt regionalny, lokalny i tradycyjny,
jak go wprowadzić na listę produktów tradycyjnych (LPT),
jakie są korzyści dla miejscowości, które maja takie tradycje,
zaproszony zostanie przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego zajmujący się w/w zagadnieniami. Warsztaty z osobami tworzącymi i działającymi w szlaku kulinarnym „Mazowiecka Micha Szlachecka”. Szlak Kulinarny z tradycjami staropolskimi to jeden z elementów poznania oferty przygotowanej dla wszystkich tych, którzy cenią sobie smak wyśmienitej kuchni, chcą wyhamować pęd codziennego życia i odpocząć na łonie natury delektując się smakiem potraw podawanych niegdyś na Polskim stole. Na szlaku można spędzić aktywnie czas korzystając z różnych atrakcji, takich jak: warsztaty kulinarne, warsztaty rękodzieła, wypiek „księżyców szlacheckich”. Na tym spotkaniu zaprezentowana zostanie idea i potrzeba tworzenia tego typu szlaków kulinarnych. Członkowie tego szlaku podzielą się swoim doświadczeniem i przemyśleniami. Zaprezentujemy promocję przysmaków z certyfikatem Kulinarnego Dziedzictwa Mazowsza.
Warsztaty z przetworów domowych przeprowadzone przez Koło Gospodyń Wiejskich w Grudusku i KGW Czernice Borowe. Produkcja domowa sosu dyniowo-ziołowego (Czernicki produkt tradycyjny), przetwory z ogórków itp. W Grudusku są dwie potrawy wpisane na listę produktu tradycyjnego ( Bugaj Gruduski i Gruduskie Szaraki).
Na warsztatach wykorzystamy przepis oraz poznamy procesy powstawania produktów tradycyjnych.
Celem projektu jest stworzenie innowacyjnej oferty warsztatowej rozwijającej kompetencje osób dorosłych, seniorów i
pracujących z nim w zakresie szkoleń z kompetencji kluczowych, umiejętności miękkich, cyfrowych, tworzenia treści,
informacji, umiejętności społecznych i przedsiębiorczych dla osób dorosłych z niskim poziomem tych kompetencji, w tym
ICT, min. z obszarów wykluczonych, poprzez dziedzictwo kulinarne. Chcemy także wypracować innowacyjny zbiór/kolaż
przepisów uniwersalnych, będących efektem połączenia smaków różnych krajów i doświadczenia partnerów, dzięki
któremu powstaną unikatowe, zdrowe kompozycje smakowe, wychodzące poza ramy krajów.
Tematyka warsztatów
HISZPANIA
Działania:
– budżet domowy,
– jak radzimy sobie z najniższymi dochodami,
– środki finansowe – na co i ile wydajemy najczęściej,
– ćwiczenia z kalkulacji domowego budżetu,
– wypracowanie metodologii warsztatów z zarządzania budżetem domowym,
– zaprezentowanie darmowych aplikacji służące powyższemu celowi,
– żywność,
– informacje – czego i ile najwięcej marnują nasze kraje,
– sposoby zapobiegania marnowania żywności – przykłady banków żywności, wykorzystanie ideologii „no waste” w komponowaniu i przygotowywaniu potraw,
– zapoznanie uczestników z wypiekami, ciastami, deserami z produktów tradycyjnych, regionalnych, sezonowych,
– będą wykorzystywać różne techniki, przybory przyprawy kulinarne danego kraju,
– podstawy racjonalnego i zdrowego odżywiania, higieny przyrządzania posiłków,
– poznawanie dziedzictwa kulinarnego,
– wizyty w manufakturach,
– poznawanie lokalnych i tradycyjnych produktów, przypraw, potraw, które będą wykorzystywane do tworzenia przepisów.
LITWA
Działania:
POLSKA
Działania: